EnglishDeutsch

Všlkommen | Skaraborg | Investera | Leva

Nyheter | Fakta | Länkar | Kontakt

   
Snabblänkar
 
 
 

Bo

Göra

Lära

 
 


Här är det lätt att känna sig hemma

I Skaraborg finns stora möjligheter att själv styra över sin livssituation. De korta avstånden mellan till exempel arbete och hem gör tillvaron enkel och minimerar stressmomenten. Här är nära till nöjen, kultur och shopping, liksom till skiftande naturupplevelser och en mångfald av fritidsaktiviteter.

Den sociala servicen är väl utbyggd. I Skaraborg finns tillgång till ett flertal sjukhus med bas-, akut- och specialistvård. Utbildningsmöjligheterna är goda från grundskola till universitet och högskola. Dessutom är boendealternativen många och huspriserna låga.

Skaraborg är en gammal kulturbygd med en rik historia. Mycket talar för att det var här som Sverige en gång uppstod. Regionens äldsta stad Skara grundades 1027 och var under medeltiden Sveriges religiösa och politiska centrum.

Som kontrast till traditionen sker i dag en spännande modernisering av livsstilar, stadsmiljöer och kulturer. Det som är genomgående för livet i Skaraborg är den vänliga och avslappnade atmosfären. Det gör det lätt för alla att trivas och känna sig hemma i Skaraborg.
   


 
 

Upp

 
     
  Boende »
 


Bo – låt drömmen styra
Fräscha stadslägenheter med charm och atmosfär.
Ett hus på landet nära en blommande äng eller fiskesjö.

Praktiska och barnvänliga villaområden med närhet till skola och dagis. Eller kanske det vackra gamla trähuset mitt i staden. I Skaraborg har man stora möjligheter att välja hur man vill bo. Här finns ett stort utbud av lägenheter och hus i alla storlekar och stilar.

De korta avstånden gör det enkelt att ta sig till arbetet oavsett var hemma är. Priserna gör det möjligt att låta drömmarna bli verklighet.


 
 

Upp

 
 


Göra – en aktiv vardag
Upplev naturen, sjöarna och det gamla kulturlandskapet. Gå en golfrunda eller klättra i berg. Åk längdskidor eller snowboard. Bada, fiska eller ta en joggingtur i något av våra många friluftsområden. I Skaraborg är det alltid enkelt att ha en meningsfull fritid, också på vardagar, inte minst tack vare den svenska allemansrätten.

När du inte vill vara aktiv själv finns det gott om möjligheter att se på idrott på alla nivåer. Här finns elitlag i handboll, bandy, volleyboll och speedway och massor av föreningar för exempelvis konståkning, fotboll, ishockey, friidrott och kampsport.

Det finns också flera biografer, teatrar, konsthallar, museer och konsertsalar. Överhuvudtaget är Skaraborg välförsett när det gäller nöje och kultur – både om man vill sitta i publiken eller själv vara utövare.

En annan aspekt av fritiden är förstås restauranger, barer och kaféer. En ledig dag tar skaraborgaren kanske en shoppingtur, dricker en caffe latte på ett kafé för att sedan avsluta på teater eller bio. Eller kanske väljer han eller hon en upptäcktsfärd i historien, till exempel bland stenålderslämningar eller de många spåren från den tidiga medeltiden.


 
 

Upp

 
     
  Utbildning »
 


Lära – en livslång utveckling
I Skaraborg satsar vi på kunskap och utbildning. Grundskolor och gymnasier håller hög standard och erbjuder ett brett urval av program.

Högskolan i Skövde, som ligger i anslutning till teknikparken Gothia Science Park, expanderar kraftigt och har i dag cirka 4000 studenter. Skolan är mycket aktiv i sina kontakter med näringslivet och har en intressant profil med spetskompetens inom teknik, ekonomi och språk.

I regionen finns också lantbruksuniversitetet SLU som bedriver aktuell forskning i samarbete med livsmedelssektorn. Universitetet erbjuder en unik livsmedelsingenjörsutbildning och har cirka 3000 studenter.

I Skaraborg finns också alla möjligheter till ett livslångt lärande i form av fristående kurser via Högskolan, studieförbund och privata utbildningsföretag.